Kleuters – beweegdiploma

Kleutergym

Kleuters (4 t/m 6 jaar) hebben plezier in bewegen. Elke stoeprand, bank of iets dergelijks nodigt hen uit om te bewegen, te spelen en te ontdekken. De kleuter maakt een enorme ontwikkeling door, waarbij deze drang tot bewegen erg belangrijk is. Helaas hebben kinderen vaak te weinig ruimte om optimaal te kunnen bewegen of worden ze geremd door angstige ouders.

Bij kleutergymnastiek proberen wij aan de bewegingsbehoeften van elke kleuter te voldoen. Ja, van elk kind. Elk kind is anders; het ene kind is bang om over kop te gaan, het andere kind heeft hoogtevrees en weer een ander kent geen vrees.

Bij kleutergymnastiek worden situaties geboden die passen bij de kinderen en die elk kind op zijn eigen niveau kan beleven, en waarop elk kind zich op zijn eigen tempo en mogelijkheden ontwikkelt. Daarbij proberen wij als leiding het kind te stimuleren steeds een stapje verder te gaan. Er wordt steeds uitgegaan van de belevingswereld van het kind, door bijvoorbeeld iets aan te bieden m.b.v. een prentenboek of een beer. Hoe ziet een kleutergymles er dan uit?

Er wordt in de les een vierdeling gemaakt:
Inleiding: dit kan zijn een actief spel of bewegen op muziek.
Hanteermateriaal: de kinderen ervaren het spelen met ballen, hoepels, ringen, blokken, pittenzakjes enzovoort. Ook krijgen zij gerichte opdrachten.
Toestelkern: er staan een aantal toestelsituaties waarmee de kinderen de volgende bewegingsvormen leren: duikelen, steunspringen, balanceren, ver-/ hoogspringen, diepspringen, klauteren, rollen, zwaaien, slingeren, schommelen, klimmen.
Slot: afhankelijk van de inleiding wordt hier een dansje op muziek gedaan, of een spelletje (tikspel, kringspel, stiltespel).

Elke gymles ziet er weer anders uit. En de meeste kinderen hebben er veel plezier in. Of het nu een soepel of een minder soepel kind is, wij houden er rekening mee. Want kleutergym is er voor ALLE kleuters.

Beweegdiploma

Met ingang van september 2013 introduceert de KNGU het landelijke beweegdiploma voor kinderen van twee tot en met zes jaar. GAV Unitas uit Usquert heeft als één van de eerste vereningen in Nederland de licentie ontvangen om het beweegdiploma aan te bieden. Jonge kinderen bewegen steeds minder, met als gevolg dat hun motorische ontwikkeling achter blijft. Jonge kinderen spelen minder kijken meer tv en spelen meer computerspelen. Dit zorgt er dus voor dat de natuurlijke ontwikkeling stagneert. Dit heeft grote gevolgen op latere leeftijd. Doordat het beweegdiploma is ontwikkeld leren we de jongen kinderen alle basisbeweegelementen zoals, huppelen, draaien, rollen, kruipen, hinkelen, balanceren enz. Ze ontwikkelen hun lichaam en leren spelenderwijs dat bewegen leuk is. Dat stimuleert ze om op latere leeftijd te gaan of blijven sporten. Sport, gymnastiek en bewegen is in de eerste plaats leuk en het kent veel voordelen zoals betere leerprestaties, bestrijding van jeugdoverlast en een betere gezondheid. Het beweegdiploma moet net zo “gewoon” worden het als zwemdiploma!